Truskawkowe pankejki owsiane

DSCF2777

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, więc nie sposób ich nie wykorzystać w kuchni. Aż się proszą, żeby jeść je na śniadanie, obiad i kolację 😀 Ja skupiłam się na śniadaniu i przygotowałam różowe truskawkowe pankejki z mąki owsianej, przełożone kokosowym twarożkiem.

Składniki (ok. 6 sztuk):

Pankejki:

  • 120 g truskawek bez szypułek
  • 1 jajko z wolnego wybiegu
  • 60 g maślanki
  • 40 g mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (używam takiego bezglutenowego)

Kokosowy twarożek:

  • 125 g chudego twarogu
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka chia
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie, możecie też dodać innego słodzidła)
  • 1 łyżeczka oleju lnianego (opcjonalnie, ja lubię :D)

Truskawki dokładnie zblendować, wbić jajko, wlać maślankę i ponownie zblendować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, nakładając 1 – 2 łyżki ciasta. Następnie przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę.

Wszystkie składniki twarożku dokładnie wymieszać.

Przekładać pankejki twarożkiem, układając jeden na drugim, aby stworzyły pankejkową wieżę 😀 Udekorować truskawką.

DSCF2786

DSCF2801

DSCF2809

Reklamy

One thought on “Truskawkowe pankejki owsiane

  1. Pingback: Gryczane pankejki jagodowe | Kuchnia turz turz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s