Naleśniki orkiszowe

DSCF0758Mam bardzo uniwersalny przepis na naleśniki. Zmieniam tylko mąkę i ewentualnie dodaję do ciasta jakieś dodatki. Najczęściej robię naleśniki z mąki gryczanej i orkiszowej. O te ostatnie najczęściej pytacie, dlatego wrzucam mój sprawdzony przepis na proste naleśniki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej.

(Przepis na naleśniki gryczane znajdziecie tutaj.)

Składniki (3 sztuki)

  • 1 jajko z wolnego wybiegu
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 100-150 ml mleka (używam bez laktozy)
  • dodatki: 1 łyżeczka kakao, cynamon (opcjonalnie)
  • olej kokosowy (lub inny) do smażenia

Jajko wymieszać razem z mlekiem (zaczynamy od 100 ml), dodać mąkę i ewentualnie kakao lub cynamon. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolać jeszcze trochę mleka. Dokładnie wymieszać.

Rozgrzewamy patelnię (moja ma 18 cm). Zmniejszyć ogień i posmarować patelnię olejem kokosowym. Smażyć naleśniki na niewielkim ogniu, aż będą ścięte z wierzchu, następnie przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę.

Naleśniki podaję zawsze na słodko, ponieważ jakoś nie przekonałam się nigdy do naleśników w wersji wytrawnej. Ale jako że w moim przepisie nie ma cukru lub innych słodzideł, doskonale będą smakowały ze słonymi farszami.

Jako nadzienie używam zazwyczaj chudego twarogu z jogurtem naturalnym i cynamonem, masła orzechowego z bananem, „fit nutelli” czyli kremu z awokado (przepis znajdziecie tutaj) albo domowej roboty dżemu, do którego nie dodaję cukru.
Podaję je często jogurtem naturalnym, owocami i orzechami.

A jakie są wasze ulubione dodatki do naleśników? 🙂

DSCF8848

DSCF9240

DSCF8435

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s