Gryczane pankejki imbirowe

DSCF0925Przygotowałam dla Was najpiękniejsze pankejki na świecie! 🙂 Wyglądają jak mały tort, są pyszne i do tego bezglutenowe!

Składniki (ok.  8 szt.)

  • 1 jajko
  • 1/2 kubeczka jogurty naturalnego (użyłam takiego)
  • 50 g mąki gryczanej
  • ok. 100 ml mleka bez laktozy (jak zawsze z Biedronki) – można użyć mniej lub więcej, zależy od konsystencji ciasta
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (użyłam takiego)
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka cytrynowego budyniu bez cukru

Do przełożenia:

  • 50 g serka ricotta
  • 100 g chudego twarogu
  • pół banana
  • borówki
  • 0,5 kostki gorzkiej czekolady 70 – 90% kakao (użyłam Wawel)

Do miski wbić jajko, dodać jogurt i wymieszać do połączenia. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, imbir i budyń i dokładnie wymieszać. Wlać mleko (jeśli ciasto nie jest za gęste można pominąć) i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, a następnie zmniejszyć ogień. Nakładać na suchą patelnię po ok. 2 łyżki ciasta i smażyć pod przykryciem ok. 2 minuty, następnie przewrócić i smażyć jeszcze chwilę.

Twaróg wymieszać z ricottą, banana pokroić w plasterki. Przekładać pankejki na zmianę bananem i serkiem. Udekorować startą gorzką czekoladą oraz borówkami.

DSCF0942

DSCF0930

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s