Makaron z tuńczykiem i bobem

DSCF0791Często kiedy robię zakupy w Biedronce, z ciekawości przeglądam ich gazetki, kiedy trwa u nich tydzień związany z kuchnią danego kraju. Ostatnio zaczął się tydzień włoski i zaciekawił mnie właśnie przepis na makaron z tuńczykiem i bobem. Jako że akurat miałam mrożony bób, pobiegłam po tuńczyka i zaczęłam gotować : ) Przepis zmodyfikowałam tak, aby odpowiadał moim potrzebom. Jeśli interesuje was oryginalny przepis, znajdziecie go tutaj.

Składniki:

  • 50 g żytniego makaronu pełnoziarnistego świderki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g mrożonego bobu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka kaparów
  • przyprawy: suszony koperek, pieprz młotkowany z kolendrą (polecam, bardzo go lubię : )), sól (możecie dodać też takie, które lubicie)
  • olej lub oliwa do smażenia
  • do podania: posiekane orzechy włoskie, olej lniany

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Bób blanszować 2 minuty we wrzącej wodzie, odlać i obrać z łupinek. Cebulę i seler drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć seler z cebulą, następnie dodać bób, kapary, tuńczyka oraz przyprawy i smażyć przez ok 5 minut. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Wyłożyć na talerz, polać olejem lnianym i posypać orzechami włoskimi.

DSCF0802

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s