Pankejki makowe z maślanką

DSCF9206

Najlepsze maślankowe pankejki w wersji makowej. Uwielbiam mak i często dodaję go do owsianki czy pankejków. Nie widziałam jednak, aby wykorzystywano mak do innych potraw niż tradycyjne wypieki. Makowiec to jedno z moich ulubionych ciast, a za ciastka „maczki” z piekarni na Nowowiejskiej dałabym się pokroić ; ). Dlatego w mojej kuchni gości mak w wersji śniadaniowej.

Mak cenię nie tylko za walory smakowe, ale także za jego wartości odżywcze – jest bogaty w witaminy, wapń, błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe i białko.

Składniki (8 sztuk)

  • 1 jajko od wolnej kurki
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 45 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka niebieskiego maku
  • domowe powidła śliwkowe bez cukru i jogurt (do podania)

Wszystkie składniki, oprócz powideł i jogurtu wymieszać do połączenia się składników. Nakładać po łyżce ciasta na rozgrzaną, suchą patelnię. Smażyć ok 2 minuty, do zezłocenia, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę,

Przekładać pankejki powidłami śliwkowymi (pycha!) i polać jogurtem.

DSCF9222

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s