Maślankowe pankejki żytnie

DSCF8924 Najlepsze pankejki to maślankowe pankejki 🙂 Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie zróbcie na niedzielne leniwe śniadanie. Smakują przyjemnie korzennie, dzięki przyprawie do piernika. Podane z masłem orzechowym i bananem są po prostu pyszne.

Składniki (ok. 12 małych):

  • 1 jajko
  • 100 ml maślanki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Jajko zmiksować z maślanką. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię (można posmarować odrobiną tłuszczu np. olejem kokosowym). Nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć chwilę z każdej strony, do zezłocenia.

Podawać z masłem orzechowym i bananem : )

DSCF8936

DSCF8933

Reklamy

One thought on “Maślankowe pankejki żytnie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s