Placki z czarnej fasoli (bezglutenowe)

DSCF8882Z czarną fasolą w puszce spotkałam się po raz pierwszy. Połowę wykorzystałam do zrobienia jakiegoś szybkiego obiadu, a z reszty postanowiłam zrobić placki. Wyszły świetne,  jeszcze lepiej smakowały jako dodatek do kurczaka 🙂

Składniki (ok 9 szt.):

  • 1/2 puszki czarnej fasoli
  • 2 czubate łyżki mąki gryczanej
  • 1 jajko z wolnego wybiegu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 8 łyżek wody
  • 1 łyżka sera ricotta
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, kminek, kumin, zioła, …

Fasolę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie  składniki, poza cebulą, zblendować. Do masy dodać pokrojoną cebulę i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju (używam kokosowego) do zezłocenia. Przewrócić i smażyć jeszcze chwilę.

Placki są bardzo sycące, nie da się zjeść wszystkiego na raz, chyba że ktoś jest bardzo głodny 🙂 Świetnie smakują też na zimno 😉

DSCF8886

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s