Owsianka orientalna z trawą cytrynową i tahini

DSCF8915Nigdy nie próbowałam trawy cytrynowej. Ostatnio ją kupiłam i w zasadzie nie miałam pojęcia „z czym to się je” 😀 Szperając w internecie, zalazłam jeden przepis na ryż na mleku z trawą. Skoro można ryż, to dlaczego nie owsiankę? 🙂 Trawa cytrynowa ma niesamowity zapach. Po rozgnieceniu źdźbła pachnie cała kuchnia. Nadaje owsiance lekko cytrynowego posmaku.

Składniki (1 porcja):

  • 1/2 szklanki mleka (używam bez laktozy)
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 źdźbła trawy cytrynowej
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • daktyle, pestki dyni, suszona morwa i goji do podania

Do garnka wlać wodę i mleko. Trawę cytrynową zgnieść w rękach lub rozgnieść tępą stroną noża. Wrzucić do garnka i zagotować. Kiedy mleko zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz i wsypać płatki owsiane. Gotować ok 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć garnek z gazu, wyłowić trawę cytrynową i dodać łyżkę tahini, wymieszać. Przełożyć do miski i udekorować owocami i pestkami.

DSCF8918

DSCF8908

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s