Kurczak w sosie musztardowo-jogurtowym z öSkyr i czarnym ryżem

DSCF7756Ostatnio wymyśliłam sobie taki sos i stwierdziłam, że będzie idealny do kurczaka. Do tego jeszcze dziki ryż i wyszło pysznie : )

Składniki (2 porcje):

  • 1 pierś kurczaka
  • 100 g czarnego ryżu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej (taką akurat miałam, ale lepsza byłaby Dijon :))
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • czosnek
  • sol
  • biały pieprz
  • szczypta kurkumy
  • 100 g naturalnego öSkyr
  • suszona mięta

Kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem. Odstawić. Pokroić cebulę w kostkę. Podsmażyć na oleju kokosowym, następnie dodać musztardę, majeranek, kurkumę, sól i pieprz do smaku. Gotować przez chwilę i wrzucić do sosu kurczaka. Wymieszać dokładnie, żeby pokrył się sosem. Dusić ok 20 minut.

Ryż gotować ok 18 minut w 2 szklankach wody.

Zdjąć patelnię z ognia i dodać naturalny öSkyr, dokładnie wymieszać.

Ryż wyłożyć na talerz, polać sosem z kurczakiem i posypać suszoną miętą.

DSCF7762

DSCF7763

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s