Kukurydziane pankejki z öSkyr

DSCF7396Pierwszy raz robiłam pankejki z mąki kukurydzianej i z jogurtem w środku. Nie wiedziałam, co z tego wyjdzie, ale pankejki były bardzo dobre, mięciutkie i delikatne.

Składniki (ok.  8 małych)

  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g öSkyr rabarbarowego
  • 4 łyżki mleka sojowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
  • 1 kapsułka stewii, rozgnieciona
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

Wszystkie składniki mieszamy razem, aż powstanie gładkie ciasto. Nakładać na patelnię 1-2 łyżki ciasta. Smażymy na patelni bez tłuszczu (ew. na lekko nasmarowanej), pod przykryciem, aż placki zrobią się złotobrązowe. Przewracamy i smażymy jeszcze chwilę.

Moje pankejki podałam z resztą öSkyr, kaki i mrożonymi truskawkami.

DSCF7404

DSCF7401DSCF7410

DSCF7384

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s