Orkiszowy omlet kokosowy

DSCF7013

Omlet biszkoptowy, to świetne śniadanie na słodko, bogate w białko. Próbowałam z wieloma mąkami, z orkiszową jak na razie najlepszy ; )

Składniki:

  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki orkiszowej (25 g)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (8 g)
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta imbiru
  • 2 kapsułki stewii (opcjonalnie)

Rozgrzać piekarnik do 180ºC

Białka ubić na sztywno ze szczyptą sody. Wlać żółtka i zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi, imbirem i stewią. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.

Wyłożyć formę papierem do pieczenia (lub użyć nieprzywierającej patelni) i wylać masę. Wstawić do piekarnika na 15 minut (z termoobiegiem). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić omlet na 5 minut, przy uchylonych drzwiczkach.

Podawać z ulubionymi owocami, serkiem, jogurtem, domowym dżemem, lub innymi dodatkami – jak lubicie.

DSCF7005

DSCF7014

DSCF7033

DSCF7016

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s