Pankejki – mój przepis podstawowy

DSCF6770

Każdy ma jakiś własny przepis na szybkie pankejki. Ja też mam.

Składniki:

  • 40 g mąki pełnoziarnistej (najczęściej używam żytniej)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • woda (na oko, do otrzymania odpowiedniej „pankejkowej” konsystencji)
  • jako dodatki – kakao, przyprawa do piernika, stewia, cynamon, wiórki kokosowe, itp

Wszystkie składniki wymieszać razem na gładką masę. Smażyć bez tłuszczu na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2 minuty, następnie przerzucić i smażyć jeszcze chwilę.

Podawać dowolnie – z owocami, jogurtem, serkiem, syropem klonowym, dżemem, …

DSCF5626

DSCF4111

DSCF3164

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s