Dyniowe pankejki

DSCF5712

Jesień w pełni. A niekwestionowaną królową jesieni jest dynia.

Dynia jest bardzo uniwersalna. Najprościej jest sprowadzić ją do formy puree, wtedy mamy bardzo wiele możliwości wykorzystania jej w naszej kuchni.
Dynia na śniadanie? Najlepsze będą pankejki.

Składniki:

  • 0.5 szklanki puree z dyni
  • 30 g mąki pełnoziarnistej (żytniej, orkiszowej, pszennej)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do dyni
  • woda (jeśli ciasto jest zbyt gęste)

Wszystkie składniki połączyć do powstania gładkiej masy. Smażyć pod przykryciem do zezłocenia, następnie odwrócić i smażyć jeszcze chwilę bez przykrycia.

Moje pankejki dyniowe podałam w towarzystwie serka homogenizowanego, domowych powideł śliwkowych bez cukru oraz mojego nowego ulubionego owocu – figi.

DSCF5716

DSCF5714

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s